IP44 & IP65 | Waar staat het voor?

IP65 & IP44 |
Waar staat het voor?

Introductie IP-waarden, wat houden IP44 en IP65 in.

De IP waarden geven de mate van bescherming van uw armaturen tegen de indringing van stof en water aan De water- en stofdichtheid vormen de basis voor het behoudt van de kwaliteit van de elektronica binnen een armatuur. IP is de afkorting voor Ingress Protection of International Protection Rating. De IP-waarde bestaat uit een cijfercode: het eerste getal staat voor de bescherming tegen stof en het tweede getal staat voor de bescherming tegen water en vocht. We weten allemaal dat water en stroom niet goed samen gaan.

Het is dan ook van belang om uit te zoeken welke IP-waarden er vereist zijn in uw situatie. Een vliegende start is zo gemaakt, B2B-Light zet voor u alles op een rijtje.

IP65 Armaturen zijn het beste regenachtige omstandigheden
1IP Waarden Stofdichtheid (eerste cijfer)
IP: Bescherming tegen: Betekenis:
IP0x
Geen bescherming Geen bescherming
IP1x Grote voorwerpen Veilig voor het indringen van vaste voorwerpen die groter zijn dan 50 millimeter.                                                                                                
IP2x Middelgrote voorwerpen Veilig voor het indringen van vaste voorwerpen die groter zijn dan 12,5 millimeter.
IP3x Kleine voorwerpen Veilig voor het indringen van vaste voorwerpen die groter zijn dan  2,5 millimeter.
IP4x Spitse voorwerpen Veilig voor het indringen van vaste voorwerpen die groter zijn dan 1 millimeter.
IP5x Stofbescherming Genoeg bescherming tegen stof om het armatuur naar behoren te laten werken.
IP6x Stofvrij Complete bescherming tegen iedere vorm van stof.
     
2IP Waarden Waterdichtheid (tweede cijfer)
Image
Image

De meest gebruikte IP-waarden

1. IP65

Armaturen met een IP65 waarde hebben een bescherming tegen:

 • Elke vorm van stof (dus stofdicht)
 • Vocht zoals regen, spuiten door bijvoorbeeld een tuinslang of hogedrukreiniger* wanneer dit maximaal 12,5 liter per minuut* is.

Armaturen met een IP65 codering zijn bestand tegen regen, plensbuien en storm. Ook houden ze de kleinste stof en roetdeeltjes buiten het armatuur. Ze kunnen dus eigenlijk op alle locaties buiten worden ingezet; zolang ze maar niet onder water komen te staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan galerijen (ook de bovenste en niet beschermde woonlaag), gevels, brandgangen, maar ook technische ruimtes zoals bij (warm-)waterinstallaties etc. 

Tegenwoordig zijn veel armaturen voor gebruik buiten,  standaard al voorzien van een IP65-codering. Voor de meeste buitensituaties zijn armaturen met een IP65-waarde dan ook een veilige' keuze.

2. IP44

Armaturen met een IP44 waarde hebben een bescherming tegen:

 • Spitse en vaste voorwerpen groter dan 1 millimeter, denk hierbij ook aan insecten zoals mieren, spinnen en vliegen
 • Vocht zoals regen, een plensbui, sproeien door bijvoorbeeld een tuinslang of hogedrukreiniger* of het gooien van een emmer water wanneer dit maximaal 10 liter per minuut* is.

Armaturen met een IP44 codering kunnen op veel plaatsen buiten worden ingezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan galerijen, garageboxen, fietsenstalling, onder een luifel, gevels, brandgangen etc.

3. IP54

Armaturen met een IP54 waarde hebben een bescherming tegen:

 • Vaste deeltjes zoals stof, zand, aarde spitse en vaste voorwerpen groter dan 0,5 millimeter.
 • Vocht zoals regen, een plensbui, sproeien door bijvoorbeeld een tuinslang of hogedrukreiniger* of het gooien van een emmer water wanneer dit maximaal 10 liter per minuut* is.

Armaturen met een IP54 codering zijn bestand tegen regen, plensbuien en een zandstorm. Ze kunnen dus op de meeste locaties buiten veilig worden ingezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan galerijen, garageboxen, fietsenstalling, onder een luifel, gevels, brandgangen etc.

4. IP66

Armaturen met een IP66 waarde hebben een bescherming tegen:

 • Elke vorm van stof (dus stofdicht)
 • Vocht zoals regen, een plensbui, spuiten door bijvoorbeeld een tuinslang of hogedrukreiniger* wanneer dit maximaal 100 liter per minuut* is.

Armaturen met een IP66 codering zijn bestand tegen regen, plensbuien en storm. Ook houden ze de kleinste stof en roetdeeltjes buiten het armatuur. Ze kunnen dus eigenlijk op alle locaties buiten worden ingezet; zolang ze maar niet onder water komen te staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan galerijen,  garageboxen, fietsenstalling, onder een luifel, gevels, brandgangen etc. Naast deze functies kunnen IP66 armaturen ook worden ingezet aan de wanden en plafonds van wasstraten, stoomcabines, koel- en vriescellen, sauna’s, binnenvaart- en plezierschepen. Zolang deze maar niet (zelfs niet tijdelijk) onder water kunnen komen te staan.


5. IP67

Armaturen met een IP67 waarde hebben een bescherming tegen:

 • Elke vorm van stof (dus stofdicht)
 • Vocht zoals regen, plensbuien, spuiten door bijvoorbeeld een tuinslang of hogedrukreiniger* wanneer dit maximaal 100 liter per minuut* is. Ook zijn deze armaturen bestand tegen onderdompeling (voor maximaal 30 minuten en 1 meter diep).

Armaturen met een IP67 codering kunnen op iedere locatie worden ingezet net als de IP66-waarde armaturen. Hiernaast kunnen de IP67 ook nog op de zeescheepvaart worden ingezet aan de wanden en plafonds van wasstraten, stoomcabines, koel- en vriescellen, sauna’s, binnenvaart- en plezierschepen. 

6. IP68

Armaturen met een IP68 waarde hebben een bescherming tegen:

 • Elke vorm van stof (dus stofdicht)
 • Waterdicht, blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden.

Armaturen met een IP68 codering zijn bestand tegen volledig gebruik onder water. Ze kunnen dus op de alle locaties buiten veilig worden ingezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan galerijen, garageboxen, fietsenstalling, onder een luifel, gevels, brandgangen etc.

Uitleg * Tekens

De hoeveelheid water die in Nederland uit de gebruikelijke 15 of 22 mm. waterleidingen komt is circa 15 liter per minuut . Deze ligt dus iets hoger dan de IP44, 54 & IP65 waarden aan kunnen. Wanneer u echter de tuinslang of hogedrukreiniger niet direct tegen het armatuur aanhoudt maar bijvoorbeeld op 1 meter afstand* is de waterdruk al zover verlaagd dat dit geen problemen hoeft te geven bij het schoonmaken van uw armaturen. NB. Zorg er altijd voor dat u de netspanning van de armaturen haalt voordat u onderhoud gaat plegen of ze schoon gaat maken!

Verder is het nog belangrijk te vermelden dat deze IP44, 54 & IP65 waarden worden toegekend onder de Internationale testnormeringen bijvoorbeeld de IEC60529 norm. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de tests worden uitgevoerd bij temperaturen tussen 10 en 35 graden. In de volle zon op een echt tropische dag of tijdens de vrieskou kunnen de afgegeven IP-waardes dus afwijken!

Ons Beste IP65 Armatuur: De PowerLight Box


De PowerLight Box met Opalen kap is nieuw in ons assortiment. De PowerLight Box met Transparante kap en de PowerLight Box met Noodmodule zijn binnenkort leverbaar.

Meer over de
PowerLight Box

Samenvattend:Iedere situatie kan anders zijn en heeft dan dus andere IP waarden nodig.

Het is nogal een verschil of u uw armaturen gaat toepassen in een inpandig trappenhuis waar het droog is, niet waait en er een redelijk constante temperatuur is òf dat het op de bovenste verdieping onbeschermd en in weer en wind komt te hangen. Wanneer u bijvoorbeeld uw armaturen wilt toepassen in of bij een zogenaamde natte-ruimte zoals een vijver, een zwembad, een wasstraat voor auto’s, een koel- of vriescel, een sauna, douche- of stoomcabine, een technische ruimte (waar veel fijn stof ontstaat) of op schepen moet u een beslist een hogere IP waarde (bijvoorbeeld IP66, IP67 of IP68) inzetten.


Welke IP-waarde aan de kust? 

Regelmatig worden wij gevraagd welke IP waarde men aan de kust dient te gebruiken. Men is het dan zat om elke paar jaar compleet nieuwe armaturen te moeten plaatsen. 

De armaturen verouderen zeer snel en er komt stuk steeds weer water in… Men denkt dan al snel dat men beter de meest goedkope armaturen moet plaatsen omdat daar alles kapot gaat.De IP waarde die in de kustgebieden nodig is is niet eens zo hoog…. IP65 voldoet hier prima!

Hoe komt het dan dat deze IP65 armaturen toch zo snel verouderen en uiteindelijk defect gaan?

Dit heeft feitelijk niets met de IP waarde te maken. Echter wel aan de gebruikte materialen.

In de kustgebieden zit veel “zout in de lucht”. Het zout zorgt er, in combinatie met de zon, wind en zand, voor dat de beschermlaag van de armaturen in een rap tempo verarmt. 

Ook is dit zout (en zand) funest voor de meeste rubberen afdichtringen die het water buiten uw armaturen houdt. 

Armaturen die u in de kustgebieden gebruikt moeten dus voorzien zijn van stevige siliconen afdichtringen (ook in de wartel!) een speciale behandeling hebben ondergaan die hen hier tegen beschermen. 


Welke IP waarde in spuitcabines?

Ook in bijvoorbeeld spuit- of verfcabines is het niet de IP waarde die het meest belangrijk is. In dit soort situaties moet u niet naar de IP waarde kijken, maar naar de explosieveiligheid!

Hier bepaalt de mate van bescherming tegen (explosieve) gassen eigenlijk ook direct de IP waarde. Deze explosieveiligheid overtreft direct de IP-waarden. 

Deze mate van bescherming tegen explosieve gassen en stoffen of zuren is voor Europa vastgelegd in de ATEX-normering. Dit soort situaties vragen echter om een heel professionele benadering waar wij in een toekomstig Blog nog verder op in gaan. Ziet u toch door het bos de bomen niet meer? Neem gewoon even contact op met ons voor een advies op maat.

Wij helpen u vrijblijvend graag en soepel op weg!

Tot snel!

logo_b2b_light_guarenteed_quality_green_light.png

Search